Tilbake til ordliste

Hva er virtualisering?

Virtualisering er prosessen med å skape virtuelle maskiner (VM-er) fra én fysisk maskin ved hjelp av programvare som kalles en hypervisor. De virtuelle maskinene fungerer akkurat som fysiske maskiner, men bruker den fysiske maskinens databehandlingsressurser – for eksempel CPU, minne og lagring. Hypervisoren tildeler disse databehandlingsressursene til hver VM etter behov. 

Hva er fordelene med virtualisering?

Å ha en maskin som kan fungere som mange maskiner betyr ikke bare at du trenger færre servere, men at du kan utnytte den fulle kapasiteten i de du har. Disse effektiviseringsgevinstene fører til kostnadsbesparelser for maskinvare, kjøling og vedlikehold.

I tillegg trenger du ikke lenger separate servere for å kjøre eldre apper og forskjellige operativsystemtyper og -versjoner. Med virtualisering kan du kjøre flere typer apper, skrivebord og operativsystemer på samme maskin.

Hva kan du virtualisere?

Servervirtualisering

Servere er kraftige maskiner utviklet for å kjøre spesifikke, komplekse oppgaver. Det er vanlig at IT tildeler én oppgave eller applikasjon per server, men dette kan ofte resultere i ubrukt kapasitet. Du kan også ende opp med for mange servere, for lite plass på datasenteret og høye strømregninger.

Servervirtualisering gjør at du kan bruke serverens fulle kraft ved å dele den inn i flere virtuelle servere, som hver kjører sitt eget operativsystem. Du kan dermed gjøre mer med mindre og redusere maskinvare- og driftskostnadene kraftig.

Virtualisering av apper og skrivebord

Dagens ansatte ønsker å bruke sine egne enheter og ha tilgang til appene sine også utenfor kontoret. Installasjon og vedlikehold av apper og skrivebord på individuelle datamaskiner for hver ansatt er dyrt og kan være et administrasjons- og sikkerhetsmareritt. 

Virtuelle apper og skrivebord er derimot plassert på en sentralserver, slik at IT kan distribuere hundrevis av simulerte apper og skrivebord til brukere samtidig i stedet for å måtte installere dem på hver enkelt datamaskin. Det samme gjelder for patcher og oppdateringer. Folk samhandler med virtuelle apper og skrivebord akkurat som de gjør med vanlige, og kan få tilgang til dem fra ulike enheter med samme brukeropplevelse.

Virtualisering av apper og skrivebord gir ikke bare de ansatte frihet til å jobbe hvordan, når og hvor de vil. Det gir også IT mer kontroll, bedre sikkerhet og enklere administrasjon. Virtuelle apper og skrivebord hjelper også organisasjoner med å sikre overholdelse av regelverk, katastrofegjenoppretting og forretningskontinuitet.

Nettverksvirtualisering

Med populariteten og den utbredte bruken av virtualiserte miljøer, virtualiserer mange organisasjoner også nettverkene sine. Nettverksvirtualisering gjør det enklere å programmere og klargjøre nettverket – for eksempel belastningsfordeling og brannmur – uten å berøre den underliggende infrastrukturen. IT administrerer vanligvis programvarekomponenter ved hjelp av en programvarebasert administratorkonsoll.

Ettersom databehandlingsbehovene utvikler seg, forenkler nettverksvirtualisering måten IT ruller ut, skalerer og justerer arbeidsbelastninger på.

Virtualiseringens rolle i nettskyen

Nettskyen leverer delte databehandlingsressurser, programvare eller data som en tjeneste via internett. Virtualisering er en av de viktigste teknologiene som gjør nettskyen mulig. Skyleverandørene bruker virtualisering slik at de kan nå mange kunder fra én server. Mange organisasjoner bruker både virtualisering og nettskyen for å oppnå maksimal effektivitet.

Les mer om Citrix Virtual Apps and Desktops og Citrix Workspace.

Tilleggsressurser:

Last ned pakken Virtual Desktop Infrastructure (VDI)
Hvordan VDI møter de tøffeste IT-utfordringene
Reduserer kostnader og øker effektiviteten med Cloud VDI og Azure
Virtual Apps og Desktops og Windows 10-migrasjonspakke